Nieuwsbrief

Hallo allemaal,

 

Het jaar is weer bijna voorbij. Hoog tijd dus voor een overzicht van de gebeurtenissen en activiteiten van 2018. Dit overzicht is opgedeeld in de vier seizoenen, die voor Panovenhuuske als rode draad door onze activiteiten lopen.

 

Winter
Zoals ieder jaar hebben we ook in 2018 als eerste activiteit ‘kniepertjes’ gebakken en we hebben zowel deze nieuwjaarsrolletjes, als ook heerlijke oliebollen bij de koffie gegeten. We vertelden elkaar hoe onze kerstvakantie was geweest en genoten nog na van de kerstversieringen op de zorgboerderij.

 

Eind januari gingen twee van onze medewerkers naar de cursus ‘Welzijn in de Zorg’ in Utrecht. De cursus was gericht op de vraag hoe je op een bewuste manier omgaat met mensen met dementie, en de hulpvragen die hierbij aan bod komen. Onze medewerkers vonden het een leerzame en leuke cursus.

 

De wintermaanden waren redelijk zacht en droog, waardoor we nog geregeld in de winterjas naar buiten konden om een korte wandeling te maken. In februari zijn we naar Geitenboerderij de Brömmels in Winterswijk-Woold geweest. Daar hebben we koffie gedronken en ons uitgebreid laten vertellen over de geiten. Ook hebben we jonge geitjes geaaid en geitenkaas geproefd, en kregen we daar te zien hoe deze geitenkaas gemaakt wordt. Dit vonden onze deelnemers erg leerzaam en voor herhaling vatbaar.

 

Met Valentijnsdag hebben we een hartvormige taart gebakken en gezamenlijk opgegeten. Deze taart was hemels lekker, om verliefd op te worden!

 

Lente
Op 28 maart kregen onze bezoekers een paasconcert op klarinet door twee leden van het Vrijetijdsorkest Winterswijk. De bezoekers hebben heel aandachtig geluisterd en ze vonden het prachtig.

 

Met Pasen hebben we houten paashaasjes gemaakt en versierd. Deze haasjes hebben we met de groep ingepakt en iedereen kreeg een haasje mee naar huis.

 

In mei hebben we een zonnebloemwedstrijd gehouden. Zonnebloemzaadjes werden in de kas geplant, en toen deze eenmaal uitgekomen waren hebben we ze overgeplant in de volle grond. Hierbij werd ieder stekje genummerd en dit nummer gekoppeld aan de naam van een deelnemer. De deelnemer die uiteindelijk de langste zonnebloem had was de winnaar van de wedstrijd. Iedereen gaf zijn of haar eigen zonnebloem goed water en er was veel pret om te zien wie er aan kop ging. De winnaar won een mooi boeket zonnebloemen.

 

In de lente is de (moes)tuin weer grondig onder handen genomen. Er is onkruid gewied en gesnoeid, en de moestuin is ingezaaid met allerlei gewassen. Ook werd er door verschillende deelnemers geschoffeld en geharkt, waardoor de tuin er netjes uit zag.

 

Zomer

Zoals de lente ten einde kwam zo sloot de zomer naadloos aan en werd het een zomer met veel warm weer. Het affiche 'buitenleven' en 'leven met de seizoenen' betekende ook voor deze zomer veel buiten leven en leven met en van het seizoen. De moestuin werd volledig benut en er werden heerlijke, verse en onbespoten groenten verbouwd. Bloembakken werden ingezaaid en planten werden gekweekt. Het harde werk in de moestuin werpt ieder jaar zijn vruchten af en ook nu genieten we nog tot op de dag van vandaag van eigen oogst. Heerlijk!

 

Het was een erg warme en droge zomer, en dat heeft voor de zorgboerderij en onze deelnemers geleid tot wat extra aandacht voor de tuin. We zijn met een aantal bezoekers veel bezig geweest met het bewateren van de moestuin en de plantenkas. Het gras heeft moeten lijden onder de droogte en werd op veel plekken bruin. Inmiddels is een deel van de grasmat weer hersteld, maar een groot deel is helaas afgestorven. Dit zullen we in het nieuwe jaar moeten vervangen.

 

Er is deze zomer ook weer veel gefietst op de duofiets. Veel bezoekers vinden het heerlijk om met buurman Herman een eindje te fietsen in de verkoelende schaduw van de bomen. Met behulp van de elektrische trapondersteuning is het goed en aangenaam fietsen. Natuurlijk betekende de warmte ook dat we goed moesten drinken. We hebben een extra glas appelsap of sinaasappelsap aangeboden en zorgden daarnaast ook voor voldoende water. Tevens hebben we in de zomer vaak een (water)ijsje gegeten op de boerderij. Een ware traktatie bij het warme weer!

 

In juni is er een cabaretier/goochelaar geweest en zij heeft de hele groep verblijd met een cabaretvoorstelling. Het was ontzettend leuk om dit mee te maken, we kregen verschillende grappige goochelacts te zien en de reacties van onze deelnemers waren erg positief. Ook in juni hebben we een heleboel bessen geplukt en deze gekookt en gezoet. Dit bessensap was heerlijk voor bij het toetje.

 

Begin juli werd de donderdaggroep getrakteerd op een concert van het gehele Vrijetijdsorkest Winterswijk in Muziekschool Boogie Woogie. We zijn hier de hele middag geweest en onze deelnemers hebben ontzettend genoten van de mooie uitvoering.

 

Ook zijn we deze zomer met enige regelmaat gaan toeren: we gingen dan ’s middags rond twee uur een mooie tocht rijden met de auto’s. Onderweg stonden we geregeld even stil wanneer er reeën of grote roofvogels werden gespot. Theetuin de Wacht in Corle was deze zomer geregeld de eindbestemming van onze toertochten. Daar konden we heerlijk (overdekt) zitten en de tuin bewonderen, onder het genot van een kop koffie of thee met een heerlijk huisgemaakt stuk taart. Ook zijn we naar De Boerderijtuin in Ratum geweest waar we heerlijk hebben gezeten, koffie gedronken en een praatje gemaakt met de eigenaren.

 

Eind juli is er een dorpsbewoner langs geweest om wat te vertellen over uilen. Tevens hebben ze de jonge steenuilen in de uilenkas van ringen voorzien. Eind juli is ook een dochter van één van onze bezoekers hier geweest om met een groep vruchtentaartjes te bakken. Dit vond iedereen heel erg leuk om te doen en er is afgesproken dat mevrouw wat vaker komt om samen met onze bezoekers wat lekkers te bakken.

 

Herfst
Aan het begin van de herfst hebben we een familieraad opgericht. We hebben jarenlang een cliëntenraad gehad, waarin cliënten een aantal keer per jaar inspraak konden geven omtrent de activiteiten op de zorgboerderij en de dagelijkse gang van zaken. We merkten dat deze opzet niet goed werkte en hebben daarom besloten om de animo te polsen voor het opzetten van een familieraad. Inmiddels is deze raad gevuld en hebben we de eerste bijeenkomst achter de rug. Hier werd door een familielid geopperd om een (achter)kleinkinderendag te organiseren. In de herfstvakantie zijn er op meerdere dagen kleinkinderen op de zorgboerderij geweest. Onze bezoekers vonden dit erg leuk.

 

We hebben een heleboel peren gekregen van een mevrouw uit de buurt. Deze hebben we met een groep geschild en gekookt. Hierbij hebben twee stagiaires van Pronova in Winterswijk geholpen. De ingemaakte peren smaakten heerlijk bij het toetje.

 

De herfst is op het moment van schrijven in volle gang. De bladeren aan de bomen in de wijde omgeving zijn prachtig gekleurd en dat zorgt voor een mooie aanblik. Ook op de weg naar de zorgboerderij zien we geregeld kleurrijke samenstellingen en dit leidt tot opmerkingen als “kijk eens naar die boom, wat is die toch mooi gekleurd”. De natuur blijft je doen verbazen en verwonderen.

 

De winterjassen zijn weer van het zolder gehaald. Langzaam maar zeker wordt het kouder en gaat het harder waaien. Hier stemmen we onze activiteiten ook op af. We zitten vaker binnen en gebruiken de natuur als inspiratiebron om te knutselen. We hebben een mooi gekleurde herfsttafel gemaakt, die vanuit de ‘eerste kamer’ goed te zien is. Ook hebben we al enkele malen knutselwerken gemaakt met een herfstthema, zoals eikeldopjesschilderijen en herfststukjes.

 

Er is onlangs een poolbiljarttafel aangeschaft. Voor de komende winter, wanneer de buitenactiviteiten weer teruglopen, is dit voor de heren een welkome afleiding.

 

 

Nou, dit was het dan al weer! Een greep uit de bezigheden van afgelopen jaar en informatie omtrent nieuwe ontwikkelingen. Hopelijk heeft u een kleine indruk op kunnen doen en bent u weer op de hoogte van wat er zoal gebeurt op de Panoven. Gelukkig blijft de gezelligheid ondanks de toenemende kou en regen elke dag op een hoog niveau, mede door de lieve en gezellige groep bezoekers die wij elke dag weer mogen ontvangen.

 

Heeft u vragen of bent u benieuwd hoe een dag er nou verder uitziet, dan kunt u altijd bellen met de zorgboerderij (06-22181570). Ook willen we u van harte uitnodigen om, wanneer u daar behoefte aan heeft, eens langs te komen op de koffie. Maakt u in dat geval graag een afspraak via het telefoonnummer van de zorgboerderij.

 

Met vriendelijke groeten,
Het team van Zorgboerderij Panovenhuuske

 

 

 

 

 

 

Direct contact

Zorgboerderij Panovenhuuske
Goossensweg 1
7104 AX Winterswijk-Meddo

T: 06-22181570

info@panovenhuuske.nl

KvK-nummer 85267635

Erkend leerbedrijf
Lid van Federatie Landbouw en Zorg

vrienden-panovenhuuske

Flyer Downloaden

Zorgboerderij_Panovenhuuske_flyer 

Wie is online

We hebben 134 gasten en geen leden online